FotoPlenari

Deltebre aprova unes ordenances fiscals amb ajudes per a la ciutadania més desafavorida

El plenari de l’Ajuntament de Deltebre ha aprovat les noves ordenances fiscals amb els vots favorables de CDC, CE-Socialistes per Deltebre i PP, i l’abstenció d’ERC i de la CUP. Unes ordenances que contemplen ajuts per a la ciutadania que més ho necessita en funció de les seves condicions econòmiques i socials.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que “nosaltres no pugem ni baixem tributs, el que fem és aplicar la premissa de què qui menys pugui menys pagui gràcies a la posada en funcionament d’unes noves bases socials i d’incentius econòmics per primera vegada a l’Ajuntament de Deltebre”. D’aquesta manera, les famílies que no puguin fer front a diferents tributs essencials, com és el cas de l’IBI o les escombraries, es podran acollir a aquestes bases obtenint una reducció de l’import del tribut o bé, fins i tot, que no acabin pagant res.

Entre les altres novetats més rellevants d’aquestes ordenances, destaquen, per exemple, la nova tarifa de les escombraries que aquesta vegada, enlloc de tenir una quota fixa de 140€ per a tothom, oscil·larà de forma variable depenent del nombre d’habitants de la casa i dels seus metres quadrats. Així com també la incorporació d’una tarifa social per al consum d’aigua amb la qual les famílies més desafavorides pagaran molt menys, la rebaixa d’un 10% en les escombraries dels comerços i la inclusió d’una taxa pels habitatges desocupats i en construcció, i de salubritat pública per al tractament del mosquit.

L’alcalde ha explicat que “aquestes bases no només tenen l’objectiu d’ajudar a les persones més desafavorides, sinó que també tenen la finalitat d’impulsar l’economia del municipi”. Així doncs, per tal de complementar les ordenances, i a part de les noves bases d’ajuts d’urgència social i les bases d’ajut social per als tributs locals, també s’han creat unes bases d’incentius a la dinamització econòmica i a la imatge de poble.

El portaveu de CE-Socialistes per Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha destacat que “aquestes són unes ordenances molt treballades tot i que l’any vinent, i a causa de les característiques del nostre municipi, haurem de copsar si aquest treball es tradueix amb resultats positius per a la ciutadania”. Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Gervasi Aspa, ha manifestat que “tot i que aquestes ordenances no plantegen una baixada dels impostos de manera directa, confiem que les bonificacions establertes serveixin per rebaixar la pressió fiscal a la ciutadania”.

El representant del PP, Joan Bertomeu, ha esmentat que “durant el transcurs de l’any podrem veure si aquestes ordenances són efectives i si no és així, quan toqui, ja tornarem a parlar sobre quins són els canvis que s’han d’establir per a modificar-les i millorar-les”. Finalment la portaveu de la CUP, Dayana Santiago, ha dubtat sobre la incorporació de la nova taxa del mosquit i ha destacat que “l’abstenció es deu al fet de què no es puguin votar en punts separats les ordenances i les bases d’urgències socials, tributs locals i d’incentius”.

Complex esportiu municipal i dragatge de la bocana

El plenari també ha aprovat deixar sense efecte i tornar a iniciar la resolució del contracte que va comportar el tancament del complex esportiu municipal en l’anterior mandat. El tinent d’alcalde d’Afers Interns i Institucionals, Kilian Franch, ha explicat que “això ha estat conseqüència directa de la negativa dels grups de l’oposició de celebrar el plenari urgent per resoldre la resposta a les al·legacions el dia que tocava” . D’aquesta manera, tal i com ha indicat Franch, s’haurà de “començar de nou amb tot aquest procés amb tot el malbaratament de temps i diners que això comporta per a la ciutadania i també per als treballadors del mateix complex esportiu”.

Per altra banda, el plenari també ha aprovat una proposta d’alcaldia que reclama  la realització d’actuacions urgents i també estructurals per al futur per posar fi a la problemàtica d’accés a la bocana del Riu Ebre. En el mateix plenari també s’ha habilitat dotació econòmica per a realitzar una acció d’urgència a la bocana en el cas que l’administració competent no respongui a aquesta petició.

Finalment, el portaveu del PP, Joan Bertomeu, ha anunciat que renuncia a l’acta de regidor de l’Ajuntament de Deltebre deixant, d’aquesta manera, una llarga trajectòria política de treball per al municipi i la seva ciutadania. En aquest sentit, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha valorat positivament la tasca i la feina realitzada per part de Bertomeu i ha volgut donar èmfasi al component més personal de bona relació durant aquests anys i que, alhora, Bertomeu ha suposat ser un bon mestre polític en molts aspectes des de què fa 8 anys Soler va començar la seva tasca a l’oposició com a regidor a l’Ajuntament de Deltebre.

Darreres notícies