IMG_9293

El plenari de Deltebre aprova un pressupost adaptat a les necessitats del municipi i que prioritza les demandes de la ciutadania

La sessió plenària del mes de desembre de l’Ajuntament de Deltebre s’ha basat en el debat i aprovació, amb els vots favorables de CDC, CE-Socialistes i PP i l’abstenció d’ERC i de les CUP, del pressupost municipal per a l’any 2016. El primer pressupost del nou equip de govern que mostra una clara tendència de canvi en relació en l’anterior i que contempla les demandes que la ciutadania ha marcat amb els pressupostos participatius.

El pressupost aprovat ascendeix a 13.321.498€, un 2,83% més respecte a l’anterior, i es centra amb la finalitat de reforçar la imatge de poble, les polítiques socials, la revalorització econòmica i l’enfocament turístic i la cohesió social. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “amb l’aprovació del pressupost podrem començar a impulsar les accions del canvi que plantejàvem durant la campanya electoral i a donar resposta a les necessitats que la ciutadania ens ha plasmat en els pressupostos participatius”.

Quatre eixos bàsics
Així doncs, en relació a la dotació econòmica d’imatge de poble, i tenint en compte la voluntat del govern i la demanda de la ciutadania, s’incrementa aquesta partida en un 35% per tal de millorar i adequar els carrers del municipi, la neteja de les zones verdes i dels desaigües, entre d’altres actuacions que fan referència a aquest apartat.

Pel que fa a les polítiques socials, aquestes augmenten en un 111% en relació al darrer pressupost de manera que augmenten de 118.761€ del 2015 fins als 250.953€ del 2016. Com a gran novetat, enguany el pressupost contempla una partida dedicada a destinar ajudes d’urgència social i una altra destinada a bonificar el pagament de tributs depenent de la capacitat econòmica del ciutadà.

En relació a la revalorització econòmica i a l’enfocament turístic, es denota un increment d’un 250%, si tenim en compte el pressupost anterior, amb la finalitat d’impulsar accions que ajudin a dinamitzar l’economia de Deltebre des dels seus diferents àmbits, com és el cas del sector turístic que també veu incrementada la seva dotació econòmica de manera significativa i que contempla la realització d’una potent fira gastronòmica i cultural. Finalment, en el cas de la cohesió social, el pressupost presentat augmenta en un 18% la despesa contemplada en el full de ruta econòmic del 2015.

El portaveu de CE-Socialistes per Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha destacat que “donem el nostre suport perquè aquests són uns pressupostos acurats i treballats que prioritzen les polítiques socials i l’enfocament turístic”. En la mateixa línia, el regidor del PP, Tomàs Castells, ha esmentat que “els pressupostos presentats s’ajusten bastant a la realitat actual i reflecteixen algunes de les demandes que nosaltres ja fa temps que anem demanant en aquest plenari”.

Noves inversions i reducció del deute
Entre les inversions més destacades, i entre d’altes, cal esmentar la nova Biblioteca, que s’inaugurarà durant l’últim trimestre de l’any 2016, la segona fase de les obres de Riumar, el soterrament de la línia elèctrica d’Unamuno i l’adequació i implementació de l’escola de música.

Durant aquests primers mesos, el nou equip de govern ha realitzat una tasca de control de la despesa no productiva que s’intensificarà durant el proper any de manera que, com a mínim, es redueixin en un 17% tota aquella despeses que no repercuteixen en la ciutadania,  com el cas del telèfon, la llum, etc. Alhora, aquest pressupost també inclou una reducció de la ràtio d’endeutament de manera que sigui inferior al 75%.

El portaveu d’ERC, Gervasi Aspa, ha explicat la seva abstenció atès que “tot i que ens sentim mitjanament satisfets amb aquests pressupostos per moltes de les coses que s’inclouen, en trobem a faltar d’altres”.  Finalment la portaveu de la CUP, Dayana Santiago, ha subratllat que “valorem molt positivament la inclusió de les demandes que el nostre grup havia realitzat anteriorment, però hi ha altres parts amb les quals no hi estem d’acord com la inclusió de la taxa del mosquit” .

Aprovació dels nous reglaments
En el transcurs del plenari també s’ha aprovat el reglament de contractació (RELDE) que té la finalitat de fer un pas endavant en l’actual llei de contractes per tal de donar màxima transparència i lliure concurrència pública donant èmfasi a les empreses locals. També s’ha aprovat el reglament d’entitats municipals (REM) que té l’objectiu de registrar totes les associacions i entitats territorials que col·laboren amb l’Ajuntament de Deltebre i reforçar les subvencions a les entitats de manera que es puguin autogestionar en gran part, complint, d’aquesta manera, amb les demandes de la ciutadania fixades al pressupost participatiu.

Finalment, també s’ha presentat el Consell de Riumar, un òrgan de desconcentració municipal amb el qual hi haurà 11 representants escollits pels partits polítics que debatran les qüestions de Riumar amb un sistema de vot ponderat. A més, també hi haurà 1 membre de l’Associació de Veïns, 1 membre de FECOTUR i 1 membre del Club Nàutic de Riumar. El Consell de Riumar és un pas innovador per a impulsar el nucli de Riumar i dotar-lo dels equipaments necessaris i d’un dia a dia més òptim.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha subratllat que “l’aprovació de tots aquests reglaments suposen un pas endavant i un gran canvi en la gestió diària de l’Ajuntament ja sigui en la contractació, en la relació amb les entitats i associacions o amb la millora i adequació del nucli de Riumar”. Properament, es presentarà a les associacions i entitats el nou reglament i es donarà a conèixer, públicament, el Consell de Riumar.

Darreres notícies