Lluís Soler: “L’objectiu? Sostobar i enlairar Deltebre!”

El proper mes de juny, més concretament el dia 17, farà un any que vas accedir a l’alcaldia de Deltebre. Aquest primer any ha estat com t’esperaves?
La veritat és que els principis mai són fàcils i més quan entres a un Ajuntament tan complicat com el nostre. És evident que des d’un primer moment érem i som plenament conscients de la dificultat del nostre objectiu: enlairar Deltebre. Ara bé, durant aquest primer any ens hem trobat una sèrie de situacions sobrevingudes que ens han dificultat de manera directa la nostra gestió del dia a dia i també, evidentment, la gestió de mig i llarg termini. Això ha provocat que no puguem dedicar prou temps a l’objectiu d’”enlairar Deltebre” per tal d’invertir-lo en “sostobar Deltebre”, ficant ordre, establint noves formes, tancant vicis i interessos i començant a obrir “portes i finestres” per agafar oxigen i que el nostre municipi pugui mirar endavant. Tot això amb persistència i fermesa!

De quines situacions estem parlant?
Si ens centrem només en la part econòmica, ho vam explicar i detallar recentment en una roda de premsa. Ens hem trobat amb un forat pressupostari que oscil·la entre 1.600.000 € i 5.000.000 € i que es pot modular en els propers temps. Però més enllà d’això, hi ha altres herències que són més costoses, no a nivell econòmic, però sí a nivell de gestió. Quan analitzes l’estat actual de l’Ajuntament de Deltebre t’adones compte que han existit unes males praxis de direcció pública que han desembocat en una desorganització que costa molt reconduir. Cada dia tenim sorpreses amb temes que vénen d’anteriors mandats i no han estat ben dirigits i/o gestionats, i ara provoquen els seus perjudicis… El problema és que quasi sempre acaben en un greuge econòmic per a l’Ajuntament. I hem de tenir en compte que la nostra conciutadania paga massa i no té els serveis que es mereixen, en gran part, per aquesta mala praxis d’anys i anys!

Un de les actuacions que més demana la gent, i que està en el marc d’aquestes problemàtiques, és la reobertura de la Piscina i el Pavelló Municipal. Com estan les gestions?
Quan analitzem la situació actual del Complex Esportiu, tinc la sensació que, des dels seus inicis, aquest equipament és una mostra de com no s’han de gestionar les coses. Per a parlar d’aquest tema necessitem una entrevista sencera i, sobretot, molta pedagogia. En qualsevol cas, els números a hores d’ara són els següents: el greuge econòmic pot oscil·lar entre 900.000 € i 4.300.000 €. Processos administratius i judicials eterns, amb enfocaments erràtics i mal conduïts dels quals avui en som totalment presoners en clau econòmica i legal.

D’on surten aquests diners?
En primer lloc, l’augment del cànon realitzat a partir del canvi de concessionari efectuat el novembre 2007, anul·lat judicialment el 2014, ha representat 1.137.000 €. Aquest import hauria d’haver estat en mans dels serveis que l’Ajuntament presta a la ciutadania o de rebaixes d’impostos, i no en mans d’una empresa privada que avui està en fallida i que serà pràcticament impossible que ho recuperem o, fins i tot, que ho compensem amb el valor existent encara de la concessió.

A l’espera de treure la conclusió d’aquest import, mancarà invertir al voltant de 750.000 € per al ple funcionament del centre, a partir d’un peritatge tècnic ben detallat, així com la incògnita sobre els aproximats 2.200.000 € d’una hipoteca sobre la concessió. A tot això encara resta la possibilitat que en els tres processos judicials oberts hi hagi algun requeriment més de pagament que agreujaria la situació.

I amb tot aquest ball de xifres, quin futur li espera al Complex?
Des de l’actual govern municipal estem treballant i estudiant totes les possibilitats per a poder obrir el complex, en diferents fases i etapes, a partir de finals d’aquest any 2016. La llàstima és que la ciutadania hagi de pagar la mala gestió política reiterada en diferents mandats per aquestes instal·lacions que estan pagades i repagades.

Deixant de banda el complex, una altra de les demandes de la ciutadania era la construcció d’una nova biblioteca. Sembla que al final aquesta serà una realitat durant el tercer trimestre de l’any.
Aquest és un projecte que ens fa molta il·lusió. En primer lloc, perquè serà un punt de trobada de referència i de foment de la cultura. En segon lloc, perquè amb les gestions realitzades temps d’accedir al govern i amb menys de sis mesos de reacció vam poder donar sortida a una subvenció que l’anterior equip de govern donava perduda tot i que ja feia anys que la tenia atorgada. Si s’hagués perdut, com tot feia pensar, la nova Biblioteca de Deltebre no s’hauria realitzat fins d’aquí molts i molts anys.

El seu emplaçament és el Centre Cívic, un fet que no ha estat entès per molta gent…
El Centre Cívic és un espai que servia per a tot i que no servia per a res en concret. És a dir, no tenia una funcionalitat específica. A hores d’ara, amb el pavelló Lo Salat, amb la breu posada en funcionament del Pavelló Luque i la recuperació municipal del Complex Esportiu, tindrem tres espais per a poder realitzar els actes i esdeveniment que es feien al Centre Cívic. A més, en ment, també tenim un projecte de pavelló fluvial als baixos del pont Lo Passador que ja estem treballant. Tenir tants espais semblants és més que suficient i al final s’han d’optimitzar els recursos per tenir més serveis i que ens costi menys diners.

Parlem de l’auditoria. Era un dels vostres compromisos electorals i es va començar a realitzar el passat mes de desembre. Com està anant?
Certament l’auditoria era un dels punts forts de la guia del canvi i, en aquest sentit, a hores d’ara l’auditoria està treballant amb intensitat. Està previst que durant l’estiu tinguem els primers resultats i els puguem comunicar a la ciutadania. Però tothom hem de ser conscients que no és un tema gens fàcil.

Una altra de les novetats també importants ha estat la posada en funcionament del Consell de Riumar. Ens pots explicar què és això exactament?
El Consell de Riumar és un òrgan de desconcentració municipal. És a dir, és un plenari complementari, format per representants dels partits polítics i per les associacions vinculades a Riumar, que té la finalitat de debatre i analitzar el present i futur de Riumar per tal d’engegar propostes de millora per a impulsar el nucli com un dels principals motors de la revalorització econòmica del municipi de Deltebre. A banda, el Consell de Riumar també té un caràcter executiu per funcions delegades de l’alcaldia en alguns dels seus membres per guanyar eficiència en el control de les actuacions públiques al nucli de Riumar.

Posa’ns un exemple
Debatem sobre la proposta de manteniment dels espais verds i jardins de Riumar. Entre tot el Consell de Riumar s’aprova una proposta que indiqui quins han de ser els requisits essencials perquè aquesta tasca es dugui a terme amb els objectius perseguits. Una vegada amb el vistiplau del Consell de Riumar, es passa per junta de govern local o bé al plenari municipal, depenent de la qüestió debatuda.  

En aquesta línia d’impulsar Riumar, a partir del mes de juny, el nucli disposarà d’un Espai d’Atenció Ciutadana i d’un Punt d’Informació Turística a la caseta de l’entrada.
Aquest ha estat un dels molts despropòsits que ens hem trobat. És a dir, com pot ser que en un immoble municipal faci ús una empresa privada sense que l’Ajuntament tingui cap contraprestació econòmica? És surrealista però això ha passat a Deltebre. El mateix que ha passat amb, per exemple, la construcció de la rotonda del Vivet en terrenys que ara semblen ser privats i moltes i moltes altres coses…

En tot cas, i retornant al fil de la pregunta, Riumar necessita un equipament a l’alçada de la seva importància i que permeti donar servei als ciutadans i ciutadanes i als turistes que ens visiten. D’aquesta manera, en aquest immoble, que serà la seu del Consell de Riumar, es podran realitzar gestions administratives de l’Ajuntament, com ara presentar instàncies, i demanar informació turística. Alhora, també hi haurà un punt de la Policia Local. Algú pot entendre com en els últims anys es va deixar perdre la informació turística al principal nucli turístic del municipi? Doncs ara ho recuperarem amb més i millors serveis!

Sempre has parlat de Riumar com a punt rellevant del municipi en relació amb la dinamització econòmica. És, per tant, aquesta actuació, de les més destacades que heu realitzat fins ara?
És evident que aquesta és una d’elles, però en puc nomenar moltes més. Per exemple, la creació de l’Oficina Local de Contractació perquè totes les empreses tinguin les mateixes oportunitats a l’hora de treballar per a l’Ajuntament, o el retorn del servei de rehabilitació amb el nou Espai Assistencial Dr. Joan Santigosa, o la realització del Carnaval, els pressupostos participatius, la tasca de gestió interna per reorganitzar l’Ajuntament, i que està sent molt complexa, la lluita pel dragatge de la bocana del riu Ebre, la recuperació de la DeltaFira, la campanya “Deltebre Net!”, etc.

També heu canviat el model de festes…
El canvi en el model de festes era una reivindicació de molta gent i els pressupostos participatius ho van tornar a constatar. Tot i que el resultat era difícilment aplicable en la seva globalitat, vam estar negociant i parlant amb la resta de grups polítics per un model de festes de consens i que tingués un ampli suport. De fet, així va ser atès que es va comptar amb l’aprovació de CDC, CE-Socialistes per Deltebre, ERC i PP.  Amb aquest nou model tindrem d’unes festes majors més participatives i que duraran nou dies amb set jornades de bous. Del 13 al 21 d’agost.

En pocs dies comença la DeltaFira. Ens pots parlar de les seves novetats?
Enguany la DeltaFira agafa una nova dimensió. En primer moment, pel fet que la recuperem. I, en segon moment, perquè li hem donat una clau de volta perquè, any rere any, es torni a consolidar i esdevingui un fira de referència.

Per aquest motiu, més enllà dels nous actes que es celebraran, com és el cas d’una presentació dels quintos i les quintes diferent del que s’ha anat realitzant i d’acord amb els resultats dels pressupostos participatius, hem apostat per incloure una fira gastronòmica, anomenada “Mescla”, en la qual es podran realitzar degustacions de la cuina típica de les Terres de l’Ebre al centre EbreTerra. Alhora, també hi haurà un mercat tradicional, expositors, atraccions, actuacions, xerrades, exhibicions de gossos d’atura, el tradicional acte de tir i arrastres, etc.

En qualsevol cas, en aquesta edició del Desaigüe, tots els lectors tindran la possibilitat de consultar el programa i les novetats de la present DeltaFira.

Ara que parles d’EbreTerra, molta gent es pregunta quina és la funció exacta d’aquest equipamanent…
Deltebre s’ha de sentir afortunat de poder disposar d’un equipament tan innovador i pioner com és EbreTerra. A dia d’avui, el problema existent és que el Consell Comarcal del Baix Ebre, per qüestió de prioritats, sembla que no acaba d’apostar per dinamitzar el centre. Nosaltres, com a Ajuntament de Deltebre, hem ofert i continuarem oferint propostes per activar el centre de manera conjunta amb l’ens comarcal.

Finalment, ens pots explicar en quins projectes esteu treballant amb la finalitat d’enlairar Deltebre?
De projectes n’estem treballant molts. Alguns a curt termini i d’altres a mig i llarg termini: l’adequació de l’entrada del municipi amb l’enderrocament de Mobles Delta, el Parc Fluvial ubicat al pont Lo Passador, el soterrament de la línia elèctrica d’Unamuno, el nou plantejament urbanístic per buscar solucions i no crear problemes com fins ara… molts i molts projectes que tenen la finalitat bàsica de treballar en la línia d’impulsar el nostre municipi.

Darreres notícies