Anna Giménez: “Un aprenentatge constant, un treball intens orientat a posicionar Deltebre on mereix estar”

Fa un any que vas assumir la teva responsabilitat com a tinenta d’alcalde de Dinamització Econòmica i Enfocament Turístic i Cultural. Quina ha estat la teva experiència durant aquests 365 dies de servidora pública?
Aprofundir, endinsar-me en un sentiment col·lectiu del nostre municipi. Conèixer infinitat de realitats diferents. Una gran responsabilitat com a servidora pública, atenent visions i sensibilitats de les persones. Un aprenentatge constant, un treball intens, dia rere dia, orientat a posicionar Deltebre on mereix estar.

L’actual pressupost contempla un augment del 250% pel que fa a les partides destinades a impulsar el sector turístic. Quines són les accions més destacades que es realitzaran aquest any per aconseguir aquest objectiu?
Entenem que al nostre municipi el turisme és un eix que va unit de manera intrínseca a la dinamització econòmica. Per tant, s’han de crear i/o fomentar accions ja existents que, aprofitant la riquesa i singularitat del nostre escenari, siguin un atractiu per a qui ens visita i alhora representi un potencial econòmic per al nostre territori. La mostra gastronòmica Mescla, del passat mes de maig, ha estat un exemple, on hem sigut capaços d’aglutinar a grans professionals: productors, restauradors i empreses turístiques de les quatre comarques de l’Ebre i que va tenir un gran èxit de visitants i participació. Al nucli de Riumar estem fent veritables esforços per millorar les infraestructures, projectant el futur com cal. Un exemple és la creació del Consell de Riumar. Una altra acció destacada ha estat la planificació d’una agenda d’estiu atapeïda d’activitats lúdiques, culturals i esportives, totes elles amb una gran participació per part dels col·lectius que conformen el nostre municipi: nits de cinema, excursions nocturnes, concerts de música de diversa tipologia, proves nàutiques, rutes amb vaixell…

També cal remarcar el nou enfocament que li hem donat a les Festes Tradicionals de l’Arròs: la negociació amb el Ministeri de Medi Ambient per aconseguir “obrir” la Finca de Bombita a tota la població i poder dur a terme les festes de La Plantada i de La Sega en aquest espai únic. Un gran repte que ha estat un gran èxit gràcies a la implicació de la gent de Deltebre.

Has parlat, entre d’altres, de les Festes de l’Arròs. Enguany, s’ha plantejat un model totalment diferent: programació més àmplia i nova ubicació. Com valores el resultat d’aquesta proposta?
Ha estat un projecte ambiciós que, com ja he afirmat abans, ha comptat amb el suport i la col·laboració d’una àmplia i diversa representació de col·lectius del nostre municipi. Cal agrair el seu treball i la seva il·lusió. Podem estar contents, perquè el resultat ha estat tot un èxit. Només caldrà millorar alguns aspectes en les pròximes edicions. Considero que és així com es creix: reflexionant i fent un esforç per prosperar, i que la gent entengui la festa com a “pròpia”. Hem treballat molt en les Festes de l’Arròs per poder conformar un programa atractiu i ple d’activitats.

 Enguany heu presentat la nova marca turística de Deltebre: atracció natural. Ens pots explicar què voleu expressar amb aquesta nova identitat?
“Atracció natural” cohesiona dos conceptes que representen sensacions i essència. Tots ens sentim atrets pels nostres paisatges, per la nostra gastronomia, pel tarannà acollidor de les persones deltaiques. Defineix a la perfecció el sentiment que desperta la nostra terra i la nostra gent. En aquesta línia de la nova marca turística, estem treballant també en la creació d’una nova pàgina web i en un catàleg de promoció dels atractius turístics, així com en un vídeo promocional de Deltebre.

Tal com esmentaves abans, un dels altres punts destacats de la teva àrea, i en relació amb la dinamització turística, és l’àmplia programació d’actes d’estiu 2016. Quins són els actes més destacats que hem pogut trobar?
Tant al nucli de Riumar com al mateix municipi, i sota el nom de “L’estiu sense filtres”, s’ha viscut un estiu ple d’una gran oferta diària d’activitats: Festes del Barracot, campionats esportius de diferent tipologia, el Festival Deltebre Dansa, cinema a la fresca, nit d’òpera, concerts, caminades nocturnes, Festes del Turisme, mercat setmanal a Riumar… Tot amb l’objectiu de dinamitzar el municipi i presentar una sèrie d’activitats que ens permetin oferir, tant a la ciutadania com als visitants, un oci variat i de qualitat.

Des de l’equip de govern afirmeu insistentment que el turisme ha de ser l’eix vertebrador de l’economia del municipi. A què us referiu exactament amb aquestes paraules?
Deltebre ha estat un poble castigat per diferents raons durant la seva història. Són moltes les persones que han treballat, des de fa molt de temps, per canviar el curs de les coses. Ara som nosaltres els que tenim una responsabilitat directa per posicionar Deltebre on mereix estar. El turisme, la nostra cultura, han de ser determinants per aquest posicionament. Que siguin instruments perquè les persones puguin treballar aquí, a Deltebre, si així ho decideixen i no haver de marxar obligadament a altres llocs per assolir el seu mitjà de vida. Dignificar el nostre municipi i ser exemple de convivència conjunta.

Quina importància ha de tenir Riumar en el desenvolupament econòmic del municipi?
Riumar té un gran potencial. Són milers de persones els que ens visiten i s’enamoren del nostre escenari. Però hi ha un port fluvial que cal ampliar, infraestructures fràgils que s’han de millorar, la regressió del Delta… Grans assumptes en els quals cal continuar treballant intensament, com hem fet d’ençà que vam ocupar la nostra responsabilitat com a equip de govern, perquè Riumar sigui un espai ordenat i atractiu.

Darreres notícies