FotoPlenari

El plenari sol·licita al ministeri de Medi Ambient la regeneració dels danys causats pels temporals

El plenari de l’Ajuntament de Deltebre ha estat marcat pel debat i per l’aprovació d’un punt d’urgència en relació al temporal d’aquest darrer cap de setmana. En aquest, es ratificaven els decrets d’alcaldia efectuats per a realitzar l’actuació d’emergència a la platja de la Marquesa, l’acord corresponent de la junta de govern local, l’aprovació dels informes tècnics en relació als danys soferts a la costa de Deltebre i la sol·licitud d’ajuda econòmica al ministeri de Medi Ambient.

En relació als danys, els emplaçaments més afectats pels efectes dels temporals són la zona de la platja de la Bassa de l’Arena, la platja de la Marquesa i el camí d’accés al Fangar, concretament la zona en la qual no s’havia actuat en l’anterior temporal, així com el camí final de la platja de Riumar i l’entorn de la pròpia platja. El cost total dels danys ocasionats, entre d’altres actuacions, ascendeix, segons els informes tècnics, a més de 3.300.000€.

Atesa aquesta quantitat econòmica, el plenari ha sol·licitat al ministeri d’Agricultura, Alimentació, Pesca i Medi Ambient la corresponent ajuda econòmica per garantir la regeneració de les platja de la Marquesa, de la platja de la Bassa de l’Arena i de la platja de Riumar amb l’aportació de sorra i la substitució de les passarel·les preexistents, en aquest últim cas.

A banda, també es sol·licita el reforç dels accessos al Fangar i al tram final del nucli de Riumar i garantir l’accés a la bocana del riu Ebre, així com també regeneració de la resta d’espais del terme de Deltebre que s’han vist afectats com son el cas de cultius, construccions, activitats i desaigües. Finalment, també es sol·licita una reunió en caràcter d’urgència amb la Secretaria d’Estat de Medi Ambient per tal d’abordar les actuacions imminents a dur a terme a conseqüència del temporal i definir el pla d’acció contra la regressió.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha manifestat que “és el moment que es realitzin les inversions adequades per, en primer lloc, regenerar els danys causats pels darrers temporals i, en segon lloc, per preservar i contenir el delta de l’Ebre”. L’alcalde ha explicat que “des de l’actual govern municipal, conjuntament amb els grups de l’oposició que ens donin suport, no pararem d’insistir per tal que ens facin cas i la ciutadania de Deltebre sigui igual que la ciutadania de qualsevol altre municipi de l’estat espanyol”.

Pel que fa a l’actuació realitzada per salvaguardar l’accés al Fangar, l’alcalde de Deltebre ha manifestat que “aquesta ha permès que a dia d’avui el camí d’accés al Fangar encara sigui una realitat, malgrat que aquest està tancat actualment”. Soler ha detallat que “des del govern treballem en la línia d’obrir novament aquest camí atès la seva importància en la dinamització del municipi”.

Les reaccions dels portaveus
En relació a aquests fets, el portaveu de  Compromís d’Esquerres, José Emilio Bertomeu, ha donat “total suport a la proposta i a l’actuació del govern municipal, tot i que que no s’hauria de dedicar part del ple a reclamar unes actuacions que ens toquen com a ciutadans del país però que, lamentablement, mai s’han realitzat”. Per la seva banda, el representant d’ERC, Gervasi Aspa, també ha mostrat el suport a la proposta “atès que ja és hora que tothom sigui conscient de la problemàtica del Delta i que es facin actuacions d’una vegada per totes”. En tot cas, Aspa ha manifestat que “esperem que no hi hagin multes per les actuacions dutes a terme“

Pel que fa al portaveu del PP, Tomàs Castells, ha subratllat que “aquesta moció ens ha de servir per unir coneixements i esforços, i poder realitzar una actuació definitiva. És justament per aquest motiu que hi donem suport”.

Finalment, la portaveu de la CUP, Dayana Santiago, defensava el seu vot en contra al no poder votar el primer punt de la moció separat de la resta. Segons la portaveu, “aquesta actuació no ha servit per a res si tenim en compte aquest darrer temporal i ha suposat un cost elevat per als ciutadans i ciutadanes de Deltebre”. En la mateixa línia, Santiago ha apuntat que “l’alcalde ha actuat de manera unilateral sense informar a la ciutadania de les sancions que es poden rebre a causa de l’actuació”.

Moció suport al sector de la caça
El plenari de l’Ajuntament de Deltebre també ha aprovat el canvi de nom del grup de Convergència Democràtica de Catalunya. A partir d’ara, el grup es passarà a dir Partit Demòcrata Europeu Català sent, el cas de Deltebre, el primer municipi del territori on es realitzat aquest canvi de denominació.

Finalment, el plenari també ha aprovat una moció presentada pel Partit Demòcrata, i subscrita per Compromís d’Esquerres, ERC i PP, amb la qual es dóna suport al sector de la caça i als seus aficionats i amb la qual es demana, entre d’altres coses, sensibilitat a les administracions competents per garantir la pervivència, suport i celeritat en la tramitació administrativa de l’activitat cinegètica característica i tradicional del Delta de l’Ebre.

Darreres notícies