image1

Deltebre obrirà un procés de participació ciutadana per escollir si el nom del carrer Girona es canvia per carrer 1 d’Octubre

Deltebre disposarà d’un carrer dedicat a l’1 d’octubre. La proposta anunciada per l’equip de govern durant el plenari del mes de juny, és que pugui ser el carrer Girona si així ho avala la ciutadania mitjançant un procés de participació ciutadana que s’engegarà la propera setmana.

El portaveu del govern, Francisco Castro, ha detallat que “els fets de l’1 d’octubre perduraran per sempre en la memòria del poble de Catalunya i, per aquest motiu, consultarem a la ciutadania si creuen convenient que un dels carrers més estratègics i afluents del municipi, com és el cas del carrer Girona, es converteixi en el nou carrer 1 d’octubre per tal de posar en valor la democràcia i la llibertat”.

En el mateix plenari, la CUP i ERC, han presentat una moció per a substituir el carrer Capitan Cortés pel carrer 1 d’octubre. Una moció que no ha prosperat pels vots contraris del CE – Socialistes per Deltebre i del Partit Popular. La CUP i ERC han votat favorablement i el PDeCAT s’ha abstingut. El portaveu del govern, Francisco Castro, ha explicat que “la nostra abstenció es basa, per una banda, per la coneixença de la Llei de la memòria històrica i, per altra banda, per la decisió dels veïns i veïnes, a través d’un procés de participació ciutadana realitzat en una reunió, de no canviar el nom del carrer de moment”.

En tot cas, el portaveu ha detallat que “més tard o més d’hora aquest nom s’haurà de modificar ja que existeix la necessitat de complir amb la memòria històrica”. Per aquest motiu, Castro ha explicat que “a partir d’ara s’haurà de seguir realitzant la màxima pedagogia possible en els veïns del carrer per tal que entenguin la necessitat de canviar la denominació del carrer”.  

El portaveu de CE- Socialistes per Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha explicat que “si els veïns no volen el canvi de nom aquest no s’ha de fer”. Alhora ha afegit que “en el cas que ho vulguin, potser també s’hauria de fer un procés de participació ciutadana per a què siguin els propis veïns que escullin el nom del seu carrer”.

Per la seva banda, el representant d’ERC, Gervasi Aspa, ha detallat que “s’ha de complir la llei i s’ha de fer fora la simbologia feixista dels carrers del municipi”. En la mateixa línia també s’ha expressat la portaveu de la CUP, Dayana Santiago, la qual ha afegit que “el feixisme no es consulta i serà la pròpia CUP qui denunciarà a l’Ajuntament de Deltebre per no complir amb la llei actual”.

Finalment, el representant del PP, Tomàs Castells, ha explicat que “enlloc de debatre sobre noms dels carrers, igual s’hauria de parlar d’urbanitzar el carrer ja que està situat en una zona estratègica del municipi ja que està al costat del mercat municipal de La Cava”.

Tractament del mosquit
L’Ajuntament de Deltebre també ha aprovat la cessió de la competència de Salubritat Pública al COPATE, és a dir, el tractament del mosquit, entre d’altres. Tot i això, el tinent d’alcalde d’Afers Interns i Institucionals, Kilian Franch, ha explicat que “la gestió i els treballs que s’estan duent a terme per a controlar aquesta plaga no són gens eficients”. Per aquest motiu, Franch ha explicat que “si bé l’any anterior la temporada va ser un desastre, esperem que enguany aquesta no es plantegi igual o pitjor”.

Des de l’Ajuntament de Deltebre s’està reclamant una millor coordinació dels agents del territori i de gestió del propi COPATE per tal de disminuir el perjudici ocasionat la temporada turística anterior a causa de la plaga del mosquit. No obstant, és el COPATE qui planifica i implementa els tractaments que considera oportuns, més enllà del que pugui insistir o reivindicar l’Ajuntament de Deltebre.

Darreres notícies