ImatgePlenari

Deltebre aprova el POUM amb els vots del PDeCAT, Compromís d’Esquerres, ERC i PP

Després de més d’1 any de treball de camp, carrer per carrer, comprovant les necessitats del municipi, el POUM de Deltebre ja és més a prop d’esdevenir una realitat una vegada el plenari ha aprovat, amb el suport dels grups del PDeCAT, CE – Socialistes per Deltebre, ERC i PP, i l’abstenció de la CUP, la seva aprovació inicial.

El Planejament Urbanístic aprovat manté la identitat del municipi amb el model de casa i jardí, però vol posar èmfasi en totes aquelles particularitats que ajuden a solucionar els problemes urbanístics de la ciutadania. De fet, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “la majoria de visites que atenc fan referència a problemes urbanístics que, amb les normes actuals, són impossibles de solucionar ja que no donen resposta a les necessitats actuals de les famílies del municipi”.

Així, per tant, parlem d’un POUM enfocat des del microurbanisme amb un treball de camp que permet afrontar els reptes propis del dia a dia de la ciutadania. Per exemple, el planejament contempla la reducció de superfície exigida anteriorment per a la construcció de cases en algunes zones determinades de la trama urbana, facilitant la construcció de la casa dels fills a moltes famílies.

El POUM, però, també s’enfoca en altres aspectes necessaris per al desenvolupament social i econòmic de Deltebre posant en valor la condició de capitalitat del Delta de l’Ebre, així com també vol dotar el municipi d’una àmplia xarxa d’espais verds i d’equipaments públics per tal de crear punts de trobada entre la ciutadania.

Un POUM obert a la ciutadania
A partir de la setmana vinent es realitzaran presentacions obertes a tota la ciutadania per zones, i també s’obrirà un punt d’atenció ciutadana a l’espai Eliseo Vives de la Biblioteca Delta de l’Ebre on els veïns i veïnes podran consultar el POUM i, si és necessari, fer les seves aportacions de millora.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “aquest és un projecte de POUM obert que, durant el termini d’exposició pública, previst fins a finals d’octubre, tindrà en compte tots els dubtes i aportacions de millora i valor afegit per tal de fer un Deltebre millor i que miri cap al futur amb la màxima energia i consens possible”.

Les reaccions dels portaveus       
El portaveu de CE – Socialistes per Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha destacat la importància de disposar d’un planejament, del qual en comparteixen “l’essència” i ha posat en valor que “en aquesta proposta de POUM es solucionen gairebé el 90% de les al·legacions del planejament anterior”. El portaveu d’ERC, Carles Aliau, ha detallat que “tot i l’aprovació, encara hi ha molta feina per fer per”.

El representant del PP, Tomàs Castells, ha detallat que “aquesta proposta de POUM hauria de plantejar més expectatives de creixement per tal que facilitar que la gent pugui venir a viure al nostre municipi”. Alhora, també ha trobat en falta “la necessitat d’un pulmó verd i figures com ara polígons agrícola i de pesca interior”. Finalment, la portaveu de la CUP, Dayana Santiago, ha manifestat que “esperarem a veure quina és la participació del municipi durant el període d’al·legacions”.

El POUM ha estat realitzat pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, sent l’únic planejament urbanístic confeccionat pel departament en els últims anys. Ha estat així per la singularitat i complexitat del municipi, i sota l’impuls del conseller legítim de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Pla Especial del Port de Deltebre
La sessió plenària també ha aprovat el projecte d’ampliació del Port de Deltebre després de 16 mesos de treball del projecte per part de Ports de la Generalitat.  Així, el port s’ampliarà en 27.800m2 arribant així a la xifra de 63.000m2 destinats a l’amarratge. En concret s’incrementaran en 20 els amarratges de les embarcacions pesqueres i en 175 els amarratges de les embarcacions nàutiques i esportives.

El plenari d’avui també ha servit per donar compte de la renúncia al càrrec de regidor de l’exalcalde Gervasi Aspa, el qual va ser alcalde del municipi de Deltebre entre l’any 2007 i 2013.

Darreres notícies