image1 (7)

El pressupost 2019 baixa impostos, disminueix l’endeutament i reforça l’acció de govern

El plenari de l’Ajuntament de Deltebre, en la seva sessió del mes de novembre, ha aprovat el pressupost 2019 amb els vots favorables del PDeCAT Deltebre i del grup no adscrit, l’abstenció del CE- Socialistes, la CUP, i el vot en contra d’ERC. Un full de ruta econòmic que ascendeix a 16.625.962€ i que es centra en tres aspectes: la rebaixa d’impostos, la reducció de l’endeutament municipal i el reforç de l’acció de govern.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “el pressupost dóna compliment als compromisos electorals del mandat actual i completa les actuacions dels pressupostos participatius que havien de marcar el full de ruta del govern municipal durant els seus anys de gestió a l’Ajuntament de Deltebre”.  

Gestió a l’Ajuntament de Deltebre
Per al 2019 es contempla la baixada en 15€ per família de la taxa d’escombraries, la baixada d’un 5% de la taxa d’escombraries comercials, i la baixada del voltant d’un 3% de l’IBI Rústec i d’un 1.5% de l’IBI Urbà. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “en el cas que es segueixi duent a terme la mateixa gestió a l’Ajuntament de Deltebre durant els propers anys, podrem seguir rebaixant els impostos municipals”.

De fet, actualment l’Ajuntament de Deltebre presenta el deute més baix de la seva història. La previsió és que es tanqui el mandat municipal reduint el deute en 2.632.675€. És a dir, una reducció del deute del 37% respecte l’any 2015. Un fet que permetrà establir la ràtio d’endeutament a menys del 40%, malgrat que la normativa estableix que aquest pot arribar al 110%.

Acció de govern i futur
El pressupost prioritza la imatge de poble, la revalorització econòmica, les polítiques socials i la cohesió social. Eixos que des del 2015 han vist augmentada de manera notòria la seva presència al pressupost de l’Ajuntament de Deltebre: un 219% pel que fa a Imatge de Poble, un 728% en la revalorització econòmica, un 172% en matèria de polítiques socials i un 85,80% en relació a la cohesió social.

En el cas de la partida d’Imatge de Poble, aquesta no només es veurà repercutida a nivell de manteniment, sinó també a nivell d’inversió. Així, es segueix apostant per l’arranjament de carrers i camins rurals, la finalització de Riumar i la renovació de la Plaça Europa, el Centre Social del Barracot, l’Espai de Mobles Delta, el Parc Fluvial, l’entorn de les instal·lacions esportives de Jesús i Maria, etc.

La Revalorització Econòmica es projectarà amb DeltaFira i Mescla, però també amb les activitats multitudinàries, com el Deltebre Dansa, el Triatló, les Festes de l’Arròs, i també per la generació de valor afegit amb les jornades gastronòmiques, i per fomentar les bases d’Incentius per a la Dinamització Econòmica i Ocupacional al municipi.

Les polítiques socials i la cohesió social també formen part dels pilars del pressupost 2019. En el cas de les polítiques socials, aquestes s’enfoquen, entre d’altres actuacions, en les partides d’ajuts d’urgència social i d’ajuts als tributs socials, les quals beneficien a unes 300 famílies del municipi any rere any.

En relació a la cohesió social, es continua apostant per augmentar la partida de Teixit Associatiu, i es reforcen les partides de Joventut i de Dones per tal d’iniciar l’aplicació dels seus corresponents plans elaborats aquest any 2017, tal com ha acordat el govern municipal amb la CUP. Alhora, dins de Cohesió Social s’incorpora una partida de dinamització del Complex Esportiu Municipal.

El portaveu de Compromís d’Esquerres, José Emilio Bertomeu, ha explicat que “aquests són uns pressupostos en clau de final de mandat” i ha detallat que “espera que els comptes del Complex Esportiu com del nou servei d’escombraries es puguin complir”.

Per la seva banda, la representant d’Esquerra Republicana, Vanessa Callau, ha titllat aquests pressupostos “d’electoralistes” i ha subratllat que “des del grup no compartim l’essència del pressupost ni tampoc veiem clara la forma amb què està representada l’obertura del Complex Esportiu ni tampoc el nou servei d’escombraries”.

Finalment, la CUP Deltebre, ha explicat que “hem volgut realitzar propostes al pressupost municipal per tal d’enfortir la partida de dones – que ara s’anomenarà Consell de Dones i Punt Lila – la partida de joventut i la recollida i protecció d’animals”. Totes aquestes propostes s’han acceptat per part del govern municipal i s’han incorporat als pressupostos, tot i que la CUP també ha destacat que “no podem votar a favor per la previsió de préstec i maltractament animal”.

El plenari municipal també ha servit per aprovar les ordenances de l’Ajuntament de Deltebre i el reglament de dinamització del Complex Esportiu Municipal.

Darreres notícies