Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Deltebre draga la bocana del riu Ebre per primera vegada a la història

“Dia històric per al municipi de Deltebre”. Així de rotund ha estat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, a l’hora de definir l’actuació que s’està duent a terme a la bocana del riu Ebre per primera vegada a la història de Deltebre. El dragatge de la bocana ha estat una actuació demandada constantment pel sector pesquer i nàutic de Deltebre i és per aquest motiu que “durant tots aquests anys des del govern municipal hem treballat amb l’objectiu d’aconseguir el permís de dragatge i fer una primera actuació simbòlica que esdevingui un precedent”.

L’actuació que s’està realitzant a la desembocadura consisteix en extreure al voltant de 1.500 metres cúbics d’arena definint un calat de 250 cm i s’assumeix directament per part de l’Ajuntament de Deltebre. Els treballs, que es van iniciar el dimarts i està previst que finalitzin durant aquest dimecres, els realitza una embarcació de més de 60 metres mitjançant una maquinària específica que permet l’extracció de la sorra.

En tot cas, l’alcalde ha detallat que “no assumirem per norma el cost del dragatge de la bocana del riu Ebre ja que aquesta despesa l’hauria d’assumir  la Generalitat de Catalunya dins de les tasques de navegabilitat del riu que gestiona l’IDECE, amb la col·laboració necessària del govern de l’estat espanyol”. Soler ha explicat que “no té sentit que al seu temps es construís un port fluvial, l’únic a tota Catalunya, i no es vetlli per a què les embarcacions puguin atracar al port en tot moment”.  De fet, en casos de temporal, principalment el sector pesquer no pot accedir al port amb les seves embarcacions a causa del moviment d’arenes, un fet que té greus conseqüències econòmiques i que, en alguns casos, suposa un perill per a la vida dels navegants.

A hores d’ara, des de l’Ajuntament de Deltebre s’està treballant per a l’ampliació del permís per al dragatge de la bocana del riu Ebre durant els propers quatre anys. A la vegada, també es sol·licitarà que la Generalitat de Catalunya, a través de l’IDECE, assumeixi la gestió i el cost dels propers dragatges. Per al propi manteniment de la bocana es recomana la realització de quatre dragatges al llarg de l’any i seria òptim que es realitzés dintre de les tasques de navegabilitat de l’IDECE.

El permís de dragatge s’ha assolit a partir del projecte redactat i presentat per l’Ajuntament de Deltebre, després de la realització de diferents informes per complir amb les exigències mediambientals corresponents.