Festes

Festes

Deltebre conserva tradicions i festes que no són altra cosa que manifestacions de la cultura popular. Però de tot el cicle festiu, les festes majors de l’agost són les més esperades i celebrades de l’any. La festa major és la festa comunitària per excel·lència, que referma la identitat d’una població i la diferencia de les altres.

La Festa Major de Deltebre neix l’any 1986 essent alcalde del municipi Jesús Pérez, qui promou una festa conjunta del patrons de Jesús i Maria i La Cava. Antigament, les festes se celebraven al mes de setembre en honor al patró Sant Miquel; però a començaments del segle passat, degut a les obligacions que comporta el cultiu de l’arròs, Sant Miquel va ser substituït per la Mare de Déu (Jesús i Maria) i Sant Roc (La Cava), i les festes van passar a celebrar-se el mes d’agost, en un moment de descans entre birbar i segar.

Els actes centrals de la Festa Major de Deltebre són els bous a la plaça – una estructura provisional que es munta expressament per a aquests dies-, els bous capllaçat i embolat i el ball d’orquestra a les nits. Altres actes establerts són el pregó, els partits de futbol, el concurs de tir al plat, les processons i les ofrenes al patrons. També es dedica un dia a la dona, a la gent gran, als xiquets i xiquetes i als joves, on els protagonistes són els quintos i quintes. Amb el temps, s’han anat introduint activitats noves com la baixada d’autos locos pel pont. Les festes acaben amb un castell de focs d’artifici.

Paral·lelament, tenen lloc les Festes Majors de La Cava, organitzades pel Club Deportiu La Cava i dedicades a Sant Roc. Al mes de setembre se celebren les Festes de Sant Miquel, que la Penya Taurina Bous Més que Mai de La Cava organitza en honor a aquest sant.

Deltebre compta també amb festes de barri. El primer cap de setmana de juliol s’organitzen les Festes del Barracot, recuperades pels veïns del barri l’any 2009. A l’avinguda l’Assumpció, el darrer cap de setmana de setembre es celebren les Festes de Sant Ramon, que es remunten als anys cinquanta, quan al veïnat hi havia molts ramons i decidiren fer festes al barri per celebrar-ho. Des de fa uns anys, l’Associació de Veïns de Jesús i Maria també organitza les Festes de Sant Joan al Parc del riu.

Des d’enguany,  la Festa Major de Deltebre, Festes Majors de La Cava, Festes del Barracot i Festes de Sant Miquel consten inscrites en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.