Imatge

El plenari aprova un pressupost de 16.658.520€ centrat en la cohesió i projecció de Deltebre

La sessió plenària del mes de novembre ha estat marcada per l’aprovació del pressupost de la corporació per a l’exercici 2020 i de les ordenances fiscals. El pressupost, que s’eleva als 16.658.520€ i que manté la tendència alcista dels darrers anys, té la seva base amb el reforç a les partides que engloben la projecció econòmica i social, i la millora de la imatge de poble del municipi. A la vegada, el pressupost segueix donant estabilitat a la rebaixa de l’endeutament de l’Ajuntament de Deltebre en mínims històrics.

En el marc de la seva exposició, el portaveu del govern d’Enlairem Deltebre, Andreu Curto, ha esmentat que “estem davant d’un pressupost que vol posar en valor totes aquelles actuacions que generen cohesió social, que ens permeten donar ànima i essència als equipaments que hem posat en funcionament durant els darrers anys, i que segueixi apostant per la imatge de poble de manera estructural”.

A banda dels eixos d’actuació esmentats, el pressupost també planteja inversions rellevants com, per exemple, la piscina exterior Agustí Castellà i la millora del Centre Esportiu del Delta, l’entorn del centre de Jesús i Maria, el centre social del Barracot, l’ampliació del cementiri , o la finalització del Parc Fluvial del Delta o de l’Espai d’Exposicions.

El pressupost també consolida l’aposta de govern per la imatge de poble, la qual segueix sent prioritària i  planteja una dotació econòmica, sense comptar la inversió, de més d’1.300.000€ que es destinarà al manteniment del casc urbà de Deltebre i de Riumar, i per al manteniment dels camins rurals i desaigües. El pressupost també contempla el seguiment dels treballs d’adequació de les voreres del municipi, o el progressiu canvi d’enllumenat a LED.  

En la mateixa línia, s’enforteix la dotació econòmica de les partides centrades en la projecció econòmica, com l’Enfocament Turístic o Acció Comercial, però també les que ajuden a crear capital humà i justícia social. Així, s’augmenta la partida d’Ensenyament de manera significativa, en un 90%, i es consolida l’aposta pels ajuts socials per seguir ajudant a les famílies que més ho necessiten, malgrat que la competència és del Consell Comarcal del Baix Ebre.

A banda, el pressupost també reforça les partides que impulsen la cohesió social. Per exemple, la partida de Foment Cultural augmenta en un 30% respecte l’any anterior (un 100% respecte l’any 2014), la d’Ensenyament augmenta en un 90% (un 95% respecte l’any 2014), la de Consell de Dones i Punt Lila en un 36% (un 852% respecte l’any 2014), la de Joventut en un 6% (un 141% respecte l’any 2014), la de Gent Gran en un 100%,etc. A més, la partida de Participació Ciutadana, com a eix transversal, es multiplicarà per quatre en aquest pressupost respecte l’any anterior.

El portaveu d’ERC, Joan Alginet, ha explicat en el marc del plenari que “el debat de la fiscalitat a Deltebre hauria d’anar més enllà i s’hauria de cercar un nou model fiscal per als veïns i veïnes”. Al mateix temps, Alginet ha reclamat “un model estratègic i de consens per a desenvolupar les inversions” i ha recordat, una vegada més, “l’increment de la partida destinada a les retribucions del govern municipal”.  En tot cas, des del grup d’ERC s’han abstingut al pressupost ja que “malgrat haver negociat augments de partides del pressupost, els canvis no modifiquen la seva essència”.  

Pel que fa al representant del PSC, Aleix Ferré, ha demanat al govern municipal “que doni més temps de marge per a revisar el pressupost i d’aquesta manera poder efectuar les propostes o canvies adients per a millorar el full de ruta que planteja el govern municipal de cara l’any vinent”.

Les ordenances fiscals      
Un dels altres punts tractats al plenari han estat les ordenances fiscals, les quals, segons la tinent d’alcaldia de #DeltebreEficient, Elisabeth Tomàs, “es congelen i s’adapten a les necessitats i casuístiques de les famílies del municipi”. Un exemple d’aquest punt el trobem amb la creació de la tarifa junior del Centre Esportiu del Delta, la qual rebaixarà 15€ la tarifa d’accés al centre al jovent d’entre 14 i 19 anys.

Però a banda del Centre Esportiu del Delta, les ordenances també plantegen adequacions com ara la bonificació del 100% de l’impost de circulació dels vehicles elèctrics, la reducció de l’IBI del 25% a les famílies o empreses que instal·len plaques fotovoltaiques destinades a l’autoconsum, l’aplicació d’un recàrrec a l’IBI del 50% als immobles que estan sense ocupar per períodes llargs de temps, i la bonificació de l’impost de la plusvàlua, al 50%, en cas que aquest esdevingui la primera residència.  

Les ordenances s’han aprovat amb el vot favorable d’Enlairem Deltebre i del  PSC Deltebre, i l’abstenció d’ERC Deltebre.

Darreres notícies