Plenari Telemàtic

El Pla de Reactivació Socioeconòmica centra el debat del primer ple telemàtic de la història de Deltebre

Deltebre ha celebrat aquest mes d’abril de l’any 2020 la seva primera sessió plenària telemàtica de la seva història, i ho ha fet centrant gran part del seu debat en el Pla de Reactivació Socioeconòmica de Deltebre, el qual contempla 50 mesures per enfocar el dia de demà de la crisi sanitària de la COVID-19, i que s’ha aprovat per unanimitat.

Abans d’aquest debat, però, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha fet repàs de l’informe sobre l’acció de l’Ajuntament de Deltebre davant la pandèmia. En un document on Soler ha posat en valor “la tasca realitzada de totes aquelles persones que han treballat i estant treballant per tal d’evitar la propagació de la pandèmia al nostre municipi, i per donar cobertura essencial de serveis a la ciutadania del municipi”. En total, l’alcalde ha estat al voltant de 25 minuts donant compte de les mesures engegades durant l’estat d’alarma i destacant, entre d’altres, els serveis per estar al costat de les famílies més vulnerables, les accions per evitar la propagació de la pandèmia, i la organització interna del propi ajuntament, que ha apostat clarament pel teletreball.

L’EuroDelta, una de les mesures més destacades del Pla de Reactivació  
Tal com s’ha esmentat anteriorment, el Pla de Reactivació Socioeconòmica de Deltebre contempla 50 mesures, entre les quals destaca l’EuroDelta, la moneda de Deltebre, que permetrà donar cobertura a les persones que han sofert un perjudici econòmic a causa del context actual. De fet, l’alcalde ha proposat que la primera dotació de l’EuroDelta sorgeixi de la retribució que han rebut els regidors per assistir al plenari extraordinari, una petició que ha estat aprovada amb el vot favorable d’Enlairem Deltebre, i amb les abstencions d’ERC – Més Deltebre i PSC Deltebre.

Més enllà de l’EuroDelta, l’alcalde també ha volgut posar en relleu altres mesures que “esdevenen un full de ruta a seguir durant els proper 12 mesos per tal d’estar al costat de les famílies que més ho necessiten i donar suport als sectors econòmics, sempre partint des de la justícia social que hem anat aplicant durant tots aquests anys com a criteri essencial”.

El pla contempla 4 eixos: flexibilitzar el full de ruta, estar al costat de les famílies més vulnerables, donar suport als sectors econòmics i enfocar el Deltebre del futur. El pla es desenvoluparà de manera gradual i permetrà, entre d’altres, enfortir els ajuts socials i els incentius econòmics, dinamitzar la botiga online del cor del Delta, promocionar la marca turística, l’aprovació del POUM, l’ampliació del port pesquer i el polígon industrial, l’impuls de la formació online, l’impuls de l’administració electrònica, la minimització del període de termini de pagament de proveïdors, etc.

El portaveu d’ERC – Més Deltebre, Joan Alginet, ha destacat que “tenim l’oportunitat de començar a abordar els problemes estructurals de Deltebre, uns problemes que aquesta crisi sanitària han posat encara més de relleu”. Alginet ha aprofitat la seva intervenció per recordar la necessitat de crear una Taula de Consens que estigui conformada pels grups municipals i les forces polítiques que no tenen representació, FECOTUR, el sector primari, les empreses representatives amb més volum de facturació de Deltebre, les entitats socials, les escoles i l’institut.

Per la seva banda, el representant del PSC Deltebre, Aleix Ferrer, ha detallat en el marc de la seva intervenció que “aquest Pla de Reactivació que aprovem s’ha consensuat el màxim amb tots els grups polítics, i engloba cinquanta bones intencions en tots els àmbits que poden ajudar moltíssim”.

El plenari municipal ha donat compte de la liquidació del pressupost del darrer any, el qual contempla un romanent de tresoreria de 4.300.000€ i que, entre d’altres dades econòmiques positives que posen de manifest la bona salut de la hisenda de l’Ajuntament de Deltebre, estableix que el consistori paga als seus proveïdors a 6 dies. Lligat a la liquidació, la regla de la despesa s’ha vist alterada en gairebé 1.700.000€, un import que s’haurà de mitigar en el pressupost actual.  En aquest punt, el plenari ha aprovat una moció per unanimitat per a la modificació de la llei d’estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera.

El plenari municipal ha fet un minut de silenci al seu inici en memòria de les víctimes que està causant la COVID-19.

Darreres notícies