Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

L’Ajuntament de Deltebre sol·licitarà a l’Estat la modificació del Plan para la Protección del Delta del Ebro per evitar “la greu afectació” que aquest suposa per al municipi

La sessió plenària del mes d’abril de l’Ajuntament de Deltebre, que es celebrarà aquest dimecres 31 de març, estarà marcada pel debat de les al·legacions que l’Ajuntament de Deltebre presentarà al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per mostrar el rebuig de la institució al Plan para la Protección del Delta del Ebro.

Recordem que, entre d’altres, aquest document proposa la incorporació al dominí públic de 3.552.542m2, amb un retrocés implícit de la línia de costa, fet que afectaria un total de 422 propietats, entre les quals, terrenys agrícoles, sòl potencialment turístic i 97 cases del nucli urbà de Riumar que s’elevarien fins a 137 si tenim en compte les construccions en zona rústica.  

En aquest sentit, les al·legacions que presentarà l’Ajuntament de Deltebre sol·liciten al Govern de l’Estat espanyol la modificació del Plan para la Protección del Delta del Ebro per garantir un futur d’oportunitats per al territori i per evitar, tal com ha remarcat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, “la seva greu afectació al nostre terme municipal i al conjunt del Delta”. D’aquesta manera, les al·legacions demanen eliminar la franja de protecció definida al Pla que comportaria el retrocés de la línia de costa, però també que es respectin els valors socioeconòmics i ambientals del municipi de manera que no esdevingui una agressió per al desenvolupament dels sectors turístic, arrosser, pesquer i aqüícola.

De fet, l’alcalde ha explicat que “el que demanem és un Pla que realment protegeixi Deltebre i el Delta de l’Ebre, no un Pla que suposi una derrota anticipada per a tot el territori ja que posa en perill el futur del Delta”. En el marc de la roda de premsa, a banda de l’esmentat anteriorment, Soler també ha detallat que en el Pla no s’inclouen qüestions a abordar com la navegabilitat del tram final del riu, la protecció del cultiu agrícola de la franja costanera, la mobilització permanent d’arenes, l’anàlisi d’alternatives d’adaptació al canvi climàtic, les possibilitats d’innovació tecnològica o bé un estudi de l’impacte socioeconòmic del document.

Durant aquestes darrers setmanes Deltebre s’ha mobilitzat per aconseguir el màxim nombre d’al·legacions. L’alcalde ha volgut agrair la implicació de totes les persones, col·laboradores i col·laboradors, i entitats i associacions que durant tots aquests dies estan treballant per assolir un gran nombre d’al·legacions. Soler ha detallat que la setmana vinent es donarà a conèixer el número total d’al·legacions recollides.

Urbanització de carrers      
Paral·lelament a tot aquest procés, des de l’Ajuntament de Deltebre, i tal com ha remarcat el tinent d’alcaldia de #DeltebreTerritori, Francisco Castro, “ja fa mesos que s’està treballant en la planificació d’urbanització de nous carrers de Deltebre per així seguir millorant la imatge de poble”. De fet, aquestes darreres setmanes s’han iniciat els processos de participació ciutadana en set carrers per tal que els veïns i veïnes puguin escollir si volen urbanitzar el seu carrer i, si és així, quin és el tipus de projecte.

En el plenari de demà també es debatrà l’aprovació de contribucions especials per a la urbanització dels carrers Sant Francesc i Guifré el Pilós. En els dos casos, els veïns i veïnes han votat favorablement a la seva urbanització. D’aquesta manera, l’opció finalment escollida pels veïns i veïnes comporta que l’Ajuntament de Deltebre es farà càrrec d’un 80% del cost de l’obra i els propietaris i propietàries es faran càrrec del 20% restant. La inversió en el cas del carrer Sant Francesc supera els 140.000€ i, en el cas del carrer Guifré el Pilós, supera els 450.000€.

En properes sessions també es durà a aprovació les contribucions del carrer Club Nàutic i Riu Besós. A banda, també s’ha anunciat que es licitarà la redacció de nous projectes de carrer per així seguir en la planificació de la millora de la imatge del municipi.