Imatge

Aquest 2022 s’iniciarà la primera etapa de la canalització i bombeig del Préstamo

Després d’anys de reclamacions per part dels veïns i veïnes, aquest any 2022 serà l’any de l’inici de la canalització i bombeig del Préstamo i la transformació d’aquest desaigüe, d’una longitud total del voltant de 7km, en el futur Passeig del Carrilet. Una actuació que s’efectuarà en diferents fases, i també en diferents etapes, a causa de l’elevat cost econòmic que suposa per a l’Ajuntament de Deltebre. De fer, estem parlant d’una inversió superior als 10.000.000€, el que suposa, per a exemplificar-ho, un 50% del pressupost del consistori.

El projecte consisteix en 2 fases, amb diferents etapes. Al 2022 s’efectuarà la primera etapa de la primera fase, una inversió de 2.500.000€ que ha de permetre canalitzar prop d’un 1km del desaigüe en el tram comprès entre l’àrea de servei Bon Àrea i el Camp Nou, on s’ubica la zona més baixa del municipi i on els efectes dels temporals causen inundacions més rellevants als habitatges, vies públiques i equipaments del voltant.

La canalització del Préstamo, que es realitzarà amb un sistema de diferents bombaments hidràulics, permetrà minimitzar aquestes inundacions, com també sectoritzar el desaigüe i evitar els problemes de salubritat que actualment es pateixen. Cal esmentar, però, que fins al final de tota l’obra no es notaran la totalitat d’aquestes millores tot i que en l’etapa a executar el 2022 l’avenç serà molt important.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “aquest és un dels plenaris més rellevants de història de Deltebre ja que ens permet donar solucions a problemes històrics i estructurals del nostre municipi i en els quals ja fa temps que estem treballant incansablement”. En aquest sentit, Soler ha afegit que “en el cas del Préstamo volem transformar un desaigüe que genera problemes d’inundacions i problemes de salubritat en un carril bici que ens permeti unir les dues façanes del municipi i que connecti amb Sant Jaume”.  Soler ha remarcat que “el Passeig del Carrilet esdevindrà un espai de cohesió i de trobada que ens ha d’ajudar a seguir projectant el nostre municipi”.

La resta de fases, amb les seves corresponents etapes, es realitzaran durant els vinents anys de manera progressiva, malgrat que des de l’Ajuntament de Deltebre es seguirà cercant el cofinançament amb administracions superiors per minimitzar la durada de l’obra.

Per la seva banda, el representant del PSC Deltebre, Aleix Ferré, ha explicat que “aquesta actuació és una necessitat, des de fa anys de manera que estem parlant d’una acció que necessitem urgentment. Tot i això, dubtem del projecte i per això ens abstindrem”. El projecte s’ha aprovat amb els vots favorables d’Enlairem, i les abstencions del PSC i el vot contrari d’ERC. 

Paral·lelament, el plenari també ha aprovat, amb els vots favorables d’Enlairem i l’abstenció d’ERC i del PSC, la resolució del contracte de SOREA amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, que dictamina la causa de nul·litat plena de les modificacions contractuals dels anys 2000 i 2008. A partir d’aquí, s’engegaran els treballs per a la prestació d’un nou servei. 

Actualment la infraestructura de l’aigua potable de Deltebre, de mitjana, té una pèrdues de rendiment de quasi el 70% de la seva capacitat i no es contempla inversió en el marc del contracte actual, vigent fins al 2037. L’alcalde ha explicat que “durant tots aquests anys hem estat treballant per tal que els veïns i veïnes de Deltebre tinguin un servei d’aigua potable digne i per això cal ficar fi a l’actual contracte, després de temps de treball i gestions, per tal de permetre adequar la xarxa i millorar la infraestructura amb noves inversions”.

Darreres notícies