WhatsApp Image 2022-06-01 at 14.13.26

Deltebre draga la bocana del riu Ebre i reclama que la Generalitat es faci càrrec dels dragatges futurs   

Tal com es va anunciar setmanes enrere, l’Ajuntament de Deltebre està dragant la bocana del riu Ebre per facilitar l’accés i la sortida de les embarcacions pesqueres i nàutiques, atenent les demandes dels sectors. No obstant, des de l’Ajuntament es continua reclamant que sigui la Generalitat qui assumeixi els futurs dragatges que facilitin la bocana navegable.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “com a Ajuntament de Deltebre sempre estarem al costat dels sectors del nostre municipi i per això hem assumit, malgrat que no és la nostra competència, la realització d’un dragatge que entenem que és necessari de manera puntual al llarg de l’any i que hauria d’efectuar la Generalitat”.

En casos de temporal, com els viscuts en els últims temps, el sectors pesquer i nàutic no poden accedir o tenen veritables dificultats per entrar al port amb les seves embarcacions a causa del moviment d’arenes, un fet que té greus conseqüències econòmiques i que, en molts casos, suposa un perill per a la vida dels navegants.

Soler ha explicat que “no té sentit que al seu temps es construís un Port Fluvial, l’únic a tota Catalunya, i que a hores d’ara s’estigui construint una Llotja al mateix Port, i que no es vetlli per tal que les embarcacions puguin atracar al port en tot moment”. Per això, Soler ha reiterat que “aquesta actuació de dragatge s’hauria de realitzar sempre que es necessiti per part de la Generalitat de Catalunya i dintre del context dels treballs de la navegabilitat dels trams superiors del riu, i no amb els impostos dels veïns i veïnes de Deltebre”. Per al propi manteniment de la bocana, es recomanarien entre 2 i 4 dragatges a l’any en funció dels possibles temporals i moviments d’arenes.

L’actuació que a hores d’ara s’està duent a terme consisteix en extreure al voltant de 1.200 metres cúbics d’arena per garantir un calat de 2’5 metres, i reubicar aquesta arena a les platges del Garxal i de Sant Antoni. Els treballs, que s’han iniciat aquest dimecres, està previst que finalitzin durant el dia de divendres i s’efectuen amb una embarcació que disposa de la maquinaria específica per al moviment de les arenes. Aquest dragatge té un cost econòmic previst inicial de 43.439,91€ i s’assumeix directament per l’Ajuntament de Deltebre.

El permís de dragatge s’ha assolit a partir del projecte redactat i presentat per l’Ajuntament de Deltebre, després de la realització de diferents informes per complir amb les exigències mediambientals corresponents. De fet, aquesta no és la primera vegada que l’Ajuntament de Deltebre draga la bocana del riu Ebre, tot just fa 3 anys, el març de 2019, ja es va realitzar un dragatge a càrrec de l’administració local.

Darreres notícies