Imatge

L’Ajuntament de Deltebre inicia la contractació del nou servei d’aigua potable i de clavegueram, i reclama 1.003.478 € al fins ara concessionari

El Govern municipal de l’Ajuntament de Deltebre ha presentat els diferents punts de l’ordre del dia que centraran el debat de la sessió plenària del mes de març. Entre aquests, el més destacat gira entorn de la licitació d’un nou servei d’aigua potable i de clavegueram, després que durant aquests darrers anys s’hagi estat treballant en la resolució del contracte que lligava l’Ajuntament de Deltebre amb l’empresa concessionària SOREA.  

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha afirmat que “aquest probablement és un dels punts que més temps i dedicació ens han generat. Per la seva dificultat, però també per la nostra inquietud i vocació de servei per resoldre problemes estructurals que mai s’havien afrontat per la seva complexitat”. Soler ha afirmat que “tot aquest treball intens i d’anys l’hem dut a terme per la dignitat dels veïns i veïnes de Deltebre, ja que no pot ser que la xarxa d’aigua potable tingui unes pèrdues del 70%”.

En aquest sentit, la resolució del contracte es va dur a terme al plenari municipal del 28 de desembre del 2021. Des d’aquesta data, i fins fa poques setmanes, s’ha efectuat un treball de camp exhaustiu i intens per avaluar en concreció l’estat de la xarxa de l’aigua. S’ha fet mitjançant càmeres de vídeo que han permès recórrer la infraestructura i extreure informació com el percentatge d’avaries, la revisió de vàlvules, el material de la canonada, etc.

El resultat d’aquest informe determina que l’empresa adjudicatària ha d’assumir un import d’1.450.000 € per deixar, en funcionalitat, la infraestructura hidràulica. Paral·lelament, també s’ha materialitzat la liquidació de la concessió administrativa. El resultat d’aquest procés de liquidació, incloent la xifra de la reversió de béns, manifesta que l’empresa concessionària ha d’assumir un import d’1.003.477,50 €.

Després de tot aquest treball, el Govern municipal durà a aprovació al plenari la licitació d’un nou contracte del servei d’aigua potable. Una concessió pont de cinc anys de durada que es projecta amb l’objectiu de fer una inversió d’urgència, a càrrec del nou concessionari del voltant de 900.000 €. Durant aquests anys també s’elaborarà un Pla Director d’Infraestructures Hidràuliques per tal que, posteriorment, es pugui executar la renovació de la xarxa amb l’objectiu de passar de maximitzar el rendiment. Aquest nou contracte no suposarà un increment de la tarifa de l’aigua. Al contrari, es premiarà l’ampliació de la tarifa social de l’aigua per als casos amb necessitats.

Bona salut econòmica de la hisenda municipal

Un dels altres punts destacats del plenari municipal és la liquidació econòmica del darrer exercici. En aquest cas, es presenta una liquidació que va en la línia de la gestió desenvolupada durant el mandat municipal. Segons Soler: “Un dels nostres objectius com a Govern municipal ha estat reduir al màxim la ràtio d’endeutament per així poder dur a terme totes aquelles inversions que, de forma acumulada amb els estalvis, ens permeten transformar el nostre municipi com són el cas de la pavimentació de carrers o el Passeig del Carrilet”.

La ràtio d’endeutament, tenint en compte el préstec que es sol·licitarà, se situarà al 55%, lluny del 110% que és el màxim legal permès per la normativa. Altres dades del tancament de l’any 2022 situen a l’Ajuntament de Deltebre amb un estalvi net del voltant de 1.1000.000 €, un romanent de tresoreria de 3.473.000 €, i un romanent de tresoreria ajustat per a incorporació de despeses generals de 252.000 €.

El període mitjà de pagament de les factures als proveïdors és 4,66 dies. Soler ha conclòs la roda de premsa afirmant que “més enllà del soroll, aquests números marquen la bona gestió i la bona salut econòmica de la hisenda municipal. Deixarem un futur sense hipoteques, que contracta amb els que ens vam trobar al seu moment quan vam entrar al Govern de l’Ajuntament de Deltebre”.

La roda de premsa es durà a terme aquest dimecres, a les 21.30 hores, i es podrà seguir pels canals de difusió habituals que l’Ajuntament de Deltebre posa a disposició de la ciutadania.

Darreres notícies