_DSC0704

El plenari aprova l’inici de la licitació d’un nou servei d’aigua potable i de clavegueram

La sessió plenària municipal del mes de març de l’Ajuntament de Deltebre ha aprovat, amb els vots favorables d’Enlairem i les abstencions d’ERC i del PSC, l’inici de la licitació d’un nou contracte per al servei d’aigua potable i de clavegueram. Una proposta que s’eleva al plenari després que, mesos abans, s’hagués resolt el contracte que vinculava l’Ajuntament de Deltebre amb l’empresa concessionària fins a l’any 2034.

“Això suposa un pas ferm en el nostre objectiu de millora del servei d’aigua potable que actualment reben els veïns i veïnes. Un objectiu pel qual fa anys que estem treballant i que, de mica en mica, i amb molt de treball silenciós, comença a veure la llum per resoldre un dels problemes i dèficits estructurals de Deltebre”, ha detallat Soler. Cal recordar que la infraestructura hidràulica perd 7 de cada 10 litres que passen per la xarxa d’aigua potable.

Més enllà de la licitació, el plenari també ha aprovat reclamar, amb els vots favorables d’Enlairem i les abstencions d’ERC i PSC, a la fins ara concessionària un import d’1.003.478 €, els quals són resultat de l’informe de l’estat de la xarxa d’aigua, i també de la liquidació del contracte que unia les dues parts. Soler ha volgut agrair tota la feina dels serveis tècnics que han conduït aquest procés, “el qual marca un abans i un després d’un tema estructural”, ha manifestat l’alcalde. La concessionària d’aquest servei, des de l’any 1984, és l’empresa SOREA.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC Deltebre, Joan Alginet, ja detallat que “aquesta és una qüestió complexa que hem de saber mirar amb perspectiva, ja que inclou visions que són purament tècniques i, malgrat que tenim la informació, es necessita temps material i de capacitat tècnica”. En tot cas, Alginet ha afirmat que “és un escàndol que actualment tinguem infraestructures d’aigua amb un rendiment del 30%”.

Aquesta licitació esdevindrà una concessió pont de cinc anys de durada que es projecta amb l’objectiu de fer una inversió d’urgència, a càrrec del nou concessionari del voltant de 900.000 €. Durant aquests anys també s’elaborarà un Pla Director d’Infraestructures Hidràuliques per tal que, posteriorment, es pugui executar la renovació de la xarxa amb l’objectiu de passar de maximitzar el rendiment.

Un dels altres punts destacats del plenari municipal és la liquidació econòmica del darrer exercici. La ràtio d’endeutament, tenint en compte el préstec que se sol·licitarà, se situarà al 55%, lluny del 110% que és el màxim legal permès per la normativa. Altres dades del tancament de l’any 2022 situen a l’Ajuntament de Deltebre amb un estalvi net del voltant de 1.1000.000 €, un romanent de tresoreria de 3.473.000 €, i un romanent de tresoreria ajustat per a incorporació de despeses generals de 252.000 €. El període mitjà de pagament de les factures als proveïdors és 4,66 dies.

El plenari també ha aprovat per unanimitat una proposta d’alcaldia, prèvia petició d’un grup de famílies de Deltebre, per a la incorporació a escoles i instituts de Catalunya de personal acompanyant a nens i nenes amb diabetis mellitus tipus 1.

Darreres notícies