foto_3598822

L’Ajuntament de Deltebre reclama l’arxiu de l’expedient d’atermenament

“Estem davant d’un nou greuge que afecta la ciutadania de Deltebre, i del conjunt del Delta de l’Ebre. Un greuge que se suma a la manca d’acció històrica davant la regressió que afecta any rere any, i que ens ha conduït a l’actual escenari d’emergència”. Així s’ha manifestat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, una vegada l’Ajuntament de Deltebre ha presentat l’informe d’al·legacions a l’expedient d’atermenament que va sortir a informació pública el 22 de setembre de l’any 2023.

Entre altres qüestions, l’informe reclama l’arxiu de l’expedient de l’atermenament fins que no es faci pública la proposta del Plan para la Protección del Delta, compromís que va adquirir la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, davant la Taula de Consens i els mitjans de comunicació el passat mes de febrer. Aquesta publicació prèvia al Plan causa, per exemple, que a l’informe d’atermenament s’incorporin al domini públic zones productives i activitats econòmiques del sector primari, sense saber la proposta del Plan ni tampoc sense la motivació tècnica necessària.

De fet, la motivació tècnica també és una de les qüestions que es posa en dubte en l’informe d’al·legacions presentat per part de l’Ajuntament de Deltebre, ja que es fixen una sèrie de deficiències que fan pensar que es tracta d’un atermenament de caràcter més aviat ideològic que no pas tècnic.

El corresponent informe també realça la necessitat que l’atermenament hauria d’haver servit per adequar zones de domini públic i de servitud, tant del nucli urbà com de Riumar, que en propostes anteriors no es van adequar i que, actualment, presenten problemàtiques en la gestió urbanística.  

En qualsevol cas, des de l’Ajuntament de Deltebre també es reclama a l’Estat que compleixi amb les normatives europees de protegir els espais naturals en lloc d’impulsar un expedient d’atermenament que no dona resposta a la urgència d’acció que té el litoral de Deltebre i el conjunt del Delta, i que pot tenir derivades diferents en funció de les mesures de protecció del litoral que s’acabin implementant un cop aprovat el Plan para la Protección del Delta.  

A banda, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, també ha sol·licitat, mitjançant una carta dirigida als grups parlamentaris, i especialment als que estan negociant la investidura de la presidència del Govern de l’Estat, que posin damunt la taula de negociació la necessitat de parar urgentment tots els expedients d’atermenament del Delta i reformular el Plan para la Protección del Delta per al seu acord amb la línia de la Taula de Consens pel Delta.

Darreres notícies