Imatge

Deltebre presenta un pressupost expansiu, centrat en les inversions, i evita augmentar els tributs municipals a les famílies i petit comerç tot i l’augment dels costos estructurals

El Govern municipal ha presentat la proposta de pressupost per al vinent any 2024. Una proposta que s’eleva a 27.635.000 €, un 28% més respecte l’any anterior, i que es converteix amb el pressupost més elevat de la història de Deltebre. De fet, aquesta augmenta en un 150% respecte el pressupost que l’Ajuntament de Deltebre tenia tant sols fa 10 anys.

El full de ruta econòmic respecta els eixos que durant aquests anys s’han consolidat des del Govern municipal, com són el cas de la Imatge de Poble, la Dinamització Econòmica, la Cohesió Social i les Polítiques Socials. Però, enguany, posa més èmfasi en les inversions. De fet, el capítol d’inversions suposa 11.380.000 €. És a dir, un 41,17% del pressupost es dedica a les inversions.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “estem davant d’un pressupost extraordinari i contextual que permet donat continuïtat al procés de transformació engegat pel Govern municipal amb inversions que, per una banda, són estructurals i necessàries per fer front al canvi climàtic i, per altra banda, ens ajuden a enfortir l’activitat social, l’enfocament turístic i, alhora, ens permeten continuar realçant la capitalitat del Delta de l’Ebre”.

En aquest sentit, la inversió més rellevant, que ascendeix a 6.472.262,38 €, fa referència als treballs de continuïtat del Passeig del Carrilet en la seva segona i tercera fase de la primera etapa que està previst iniciar-se el 2024. També, en el capítol d’inversions cal citar l’Arrossera (720.453,95 €), que completarà la transformació d’un dels accessos principals del municipi, la redacció del projecte i previsió de l’inici de la construcció del teatre auditori Rialto (949.120,02 €), l’Àgora de Riumar (489.415,49 €), l’arranjament de carrers (900.000 €) o bé l’adequació de camins rurals (470.000 €).

Més enllà de les inversions, el pressupost també reforça les accions de manteniment i millora de la Imatge de Poble, consolida les polítiques socials impulsades per l’actual Govern municipal i dona continuïtat als esdeveniment que projecten Deltebre i fomenten la cohesió social com el cas de DeltaFira i Mescla, el Carnaval, les activitats sectorials, o bé la dinamització del Centre Esportiu del Delta i el Centre Cultural del Delta.

Al mateix temps, aquest full de ruta projecta totes aquelles actuacions relacionades amb la igualtat de gènere, el desplegament de la nova regidoria de tinença d’animals, la joventut, la gent gran i manifesta una aposta decidida per la inclusió amb l’objectiu de facilitar i donar resposta integral i coordinada a les necessitats i problemàtiques de les persones en situació de vulnerabilitat social.

“Tot i les dificultats del context actual, presentem una proposta de pressupost que no retalla serveis i que ens permet continuar avançant com a municipi al costat i de la mà dels veïns i veïnes”, ha ressaltat Soler en el marc de la presentació del pressupost. Les dificultats esmentades per l’alcalde fan referència a l’augment de despesa derivada per part de l’Estat pels increments dels costos de personal, a l’increment del cànon de residus de la Generalitat, als increments dels costos d’abocador del COPATE, i finalment per les constants oscil·lacions a l’alça dels preus de serveis i subministraments, així com dels tipus d’interès.     

Les famílies no assumeixen els sobrecostos estructurals

L’alcalde de Deltebre ha detallat que “presentem un model d’ordenances fiscals que evita l’increment dels tributs a les famílies per tal que no hagin d’assumir els sobrecostos estructurals, però que en alguns casos, com és la taxa d’activitats o bé la taxa d’escombraries es fa un replantejament perquè s’adaptin a sistemes més progressius i a la realitat de cada activitat incorporant noves classificacions i realitats tributàries per ser més eficients i justos”.

En aquest sentit, des del Govern municipal es proposa la congelació dels tributs, sense actualitzar ni l’IPC, com tampoc s’ha fet en els últims anys, tant a les famílies del municipi, com també al petit comerç i empresa. Tot i això, s’incorporen una sèrie de noves casuístiques com són el cas, per exemple, en el cas de l’IBI, d’un recàrrec de fins al 150% per a grans tenidors i d’un recàrrec del 10% per a les grans superfícies comercials.

Durant la presentació, Soler ha explicat que durant tots aquests anys s’han congelat els tributs municipals. Fins i tot, s’ha iniciat una rebaixa en alguns casos tot i que l’Ajuntament de Deltebre, i fins aquest mateix mes de maig , ha estat immers en un Pla d’Ajust i que va obligar, entre altres mesures, a augmentar els impostos els anys 2012 i 2013 i en el transcurs de la vigència del Pla.

Darreres notícies