Pressupostos_1

La campanya de pressupostos participatius clou amb més de 840 votants i amb la demanda d’un nou model de festes majors

L’Ajuntament de Deltebre ha presentat els resultats de la campanya de pressupostos participatius 2016 en la qual la ciutadania ha tingut la oportunitat, durant tres setmanes, de donar la seva opinió sobre com s’han de prioritzar els diners del proper pressupost i sobre temes com és el cas del proper model de les festes majors o les subvencions a les entitats.

En total han estat 847 persones les que han participat, mitjançant la plataforma d’Internet Deltebre Participa! o presencialment a l’Ajuntament o a les diferents parades informatives ubicades en zones del municipi. La tinent d’alcalde de Dinamització Social I Participació Ciutadana, Carme Franch, ha valorat “molt positivament” la participació de la ciutadania en aquesta campanya. De fet, Franch ha explicat que “tot i ser la primera campanya de participació en relació als pressupostos, més d’un 10% del cens ha volgut donar la seva opinió sobre com ha de ser el Deltebre del present i del futur”. S’ha de recordar que podien votar els majors de 16 anys empadronats al municipi de Deltebre.

Els resultats
Les preguntes es classificaven en diferents apartats depenent de la seva temàtica: prioritzar els diners, bona ciutadania, entitats i associacions, polítiques socials i festes. En relació al primer bloc, les inversions més votades de cada grup han estat les següents: del bloc d’Imatge de Poble ha estat l’acció de Manteniment dels Carrers i les Vies Públiques.  Del bloc de Cohesió i Projecció Turística del Municipi, les Festes Majors de Deltebre.

Pel que fa a l’apartat del Deltebre del Futur, l’opció més seleccionada ha estat la de Creació de Dispositius d’Inserció Laboral i Borsa de Treball.  Del grup Premis i Reconeixements, l’acció que més ha satisfet als votants ha estat la de Reconeixement a l’Esforç Acadèmic. I, finalment, el bloc d’Actuacions Urbanes ha estat liderat per la Reobertura de la Piscina i el Pavelló Poliesportiu.  L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que “les quatre actuacions més votades de cada bloc tindran un reforç al proper pressupost de l’Ajuntament de Deltebre de manera que la ciutadania veurà com la seva opinió té una repercussió directa en el full de ruta del consistori”.

El model de festes: 7 dies i 6 tardes de bous
El municipi també ha tingut la oportunitat de decidir els dies que haurien de durar les Festes Majors de Deltebre i els dies de bous. D’aquesta manera, els votants han opinat que les Festes Majors han de durar 7 dies i que hi ha d’haver-hi 6 tardes de bous. A tot això, s’ha d’afegir que en un 80% es considera que els dies dels patrons no s’han de realitzar actes taurins, que un 79% diuen que no s’han de solapar els actes festius i d’estiu i, finalment, que un 80% manifesten que tots els actes festius del municipi han de servir per a donar un valor turístic a Deltebre.

Soler ha explicat que “la suma de tots aquests resultats ens porta a un model de festes majors difícil d’adoptar”. Per tant, l’alcalde ha detallat que “a partir d’ara, amb l’opinió de la ciutadania a la mà, convocarem una reunió amb els diferents partits polítics per tal de decidir conjuntament com apliquem aquest model de festes majors i que tots ens el puguem sentir propi”.

Aquest apartat de Festes també incloïa una qüestió sobre el model de sopar de quintos i presentació de les pubilles de les associacions. Els votants, majoritàriament, han decidit que no s’ha de fer sopar i s’ha de realitzar un acte original i obert per a tothom; i en segona posició un sopar més popular, assequible a tothom, i amb protagonisme per part dels quintos i quintes

En relació a les preguntes de Bona Ciutadania, els participants han destacat que la problemàtica que més afecta a la convivència ciutadana és l’incivisme, seguit molt de prop de la resta de situacions que es plantejaven. Per a posar solució a aquests problemes, la ciutadania, de l’1 al 10, ha considerat la possibilitat d’incorporar nous agents policials amb un 5,11.

Pel que fa a les preguntes de Teixit Associatiu, un 52% dels votants consideren que els clubs de futbol del municipi han de cobrar la seva subvenció depenent dels resultats aconseguits. I un 83% consideren que l’Ajuntament de Deltebre ha d’augmentar les subvencions a les entitats per tal que aquestes s’autogestionin.

Finalment, en relació a les polítiques socials, un 80% dels 847 participants opina que s’ha d’incloure sempre al pressupost una partida d’Urgències Socials. Amb tot això, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha esmentat que “el proper pressupost de l’Ajuntament de Deltebre contemplarà cadascuna de les peticions que la ciutadania ha manifestat, a través del seu vot, amb els pressupostos participatius”. El pressupost de l’Ajuntament es passarà a aprovació del Ple Municipal el proper dia 22, a les 21.30 hores de la nit.

Podeu consultar els resultats complets dels pressupostos participatius 2016 en aquest enllaç

Darreres notícies