Imatge plenari

Deltebre resol el contracte de subministrament i servei d’enllumenat públic, i l’assumirà internament de forma transitòria

El plenari d’aquest mes de juliol de l’Ajuntament de Deltebre ha estat un dels plenaris més rellevants de l’any pel debat i anàlisi de diferents obres, serveis públics i qüestions de present i de futur del municipi. Aquest fet és causat, en primer lloc, per l’aprovació per unanimitat de la resolució del contracte de subministrament i del servei integral de l’enllumenat públic.

Aquesta resolució de mutu acord ve motivada per la prestació d’un servei no satisfactori derivat pel propi marc contractual, el qual presenta una sèrie d’incongruències que no permeten resoldre les necessitats i les demandes del propi ajuntament, i dels veïns i veïnes del municipi. Per aquest motiu, durant aquests darrers anys des del Govern municipal s’ha estat treballant per resoldre i posar fi a un contacte formalitzat el 2012 i al qual encara li restaven tres anys de servei i quatre més de pròrroga.

Després de diferents gestions i litigis judicials, l’Ajuntament de Deltebre i l’empresa han arribat a un acord de resolució del contracte i desistiment dels processos judicials, de manera que l’ajuntament s’estalviarà durant els vinents tres anys 728.782 €, que es podran destinar a inversió i a manteniment de l’enllumenat públic. Un import ja minorat de l’estalvi potencial d’1.229.948 € amb 501.166 €. Aquesta darrera és la quantia finalment acordada tot i que les pretensions inicials eren substancialment superiors, i que l’Ajuntament tenia pendent de satisfer amb l’empresa per revisions de preus no aplicades d’aquests anys i amortitzacions pendents d’inversions efectuades.   

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha realçat tota la gestió feta per arribar a un acord, ja que ni l’Ajuntament ni l’empresa estaven satisfets amb el servei que acabava derivant d’un marc contractual que no permetia tenir una optimització de l’enllumenat públic i del propi servei. Aquest fet permetrà durant els pròxims anys “millorar el servei que reben els veïns i veïnes, i la infraestructura existent al municipi”.

De fet, Soler ha explicat que “amb l’estalvi que s’assolirà  gràcies a aquesta resolució, podrem periodificar el canvi d’enllumenat a LED de 2.667 punts de llum al municipi, amb la corresponent reducció del consum energètic que suposarà aquest canvi”. Dels 3.621 punts, a Deltebre hi ha 954 de LED, els quals s’han substituït aquests darrers anys assumint el cost, de forma majoritària, un total de 680, a càrrec de l’Ajuntament de Deltebre.

Mitjançant aquest acord, serà el mateix Ajuntament de Deltebre qui, de forma transitòria, a partir del dia 1 d’agost, s’ocuparà del manteniment de l’enllumenat públic i també del pagament del subministrament, qüestions que a hores d’ara feia l’adjudicatari. A partir d’aquí, i mitjançant el corresponent estudi econòmic, l’alcalde ha avançat que “s’analitzarà la viabilitat de prestar el servei internament o bé de forma externalitzada”. Actualment, l’Ajuntament de Deltebre té oberta una borsa de treball d’oficial especialista en electricitat.

El portaveu d’ERC Deltebre, Joan Alginet, ha explicat que “estem compromesos en la gestió eficient dels àmbits estructurals del municipi, com el cas de la llum i també del servei d’aigua i de clavegueram, ja que volem disposar d’un municipi amb serveis de qualitat. Ara, aquest canvi ens permet reflexionar cap a on hem d’anar, i per això ens posem a disposició per contribuir en aquesta decisió”.

Adjudicació de la continuïtat de les obres del Passeig del Carrilet

En segon lloc, el plenari també ha estat marcat per l’adjudicació de les obres de la segona i tercera etapa, de la primera fase, del Passeig del Carrilet. Una adjudicació que s’eleva a un import econòmic de 6.498.371,33 € i que ha de permetre donar continuïtat als treballs que s’estan duent a terme actualment en la primera etapa. Aquesta proposta s’ha acordat amb els vots favorables d’Enlairem i amb l’abstenció d’ERC Deltebre.

En tercer lloc, el plenari també ha aprovat el Pla Local de la Joventut 2024-2028, el qual ha comptat amb la participació de més de 700 joves i que contempla més de 90 accions distribuïdes en diferents àmbits. Serà l’Arrossera el punt de trobada i el centre de desplegament de les diferents actuacions englobades en aquest full de ruta, ja que és en aquest equipament rehabilitat on s’habilitarà el Servei d’Informació Juvenil. Aquesta proposta ha estat aprovada amb els vots favorables d’Enlairem i l’abstenció d’ERC.

Finalment, en quart lloc, en el plenari també s’ha aprovat una moció de suport a les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) del Consell Comarcal del Baix Ebre, la qual reclama reconsiderar la decisió de privatitzar la gestió del SAD i la cerca de solucions alternatives que no comportin la pèrdua de drets laborals per a les treballadores ni l’augment de costos per a les famílies usuàries del servei. La moció ha comptat amb el vot favorable d’Enlairem i l’abstenció d’ERC.

El  plenari es va cloure amb una forta ovació a la interventora de l’Ajuntament de Deltebre, Lorena Navarro, qui, després de 41 anys de servei públic, deixarà les seves funcions el proper dimecres 31 de juliol amb motiu de la seva jubilació. Soler li ha agraït tota la feina feta i ha subratllat que “el seu llegat és un pòsit incontestable de valor públic i de solvència”.

Darreres notícies