Procés de participació del Pla Local de Joventut

El Pla Local de Joventut es projecta fins a l’any 2026 i engloba 89 accions específiques, de diferents àmbits, i dirigides al jovent del municipi. Entre aquestes, per exemple, la implantació del Servei d’Informació Juvenil i també la creació del Consell de Joves, òrgan que ha de vetllar pel compliment del Pla, acompanyat dels serveis del mateix Ajuntament de Deltebre.

Un procés de participació amb 500 joves
El Pla Local de la Joventut ha estat fruit, en primer lloc, d’una anàlisi de l’anterior Pla i d’una necessària adaptació dels programes a la realitat actual. En segon lloc, d’un procés de participació entre el jovent per així detectar, conjuntament, la situació, necessitats i propostes. Entre les diferents sessions, tallers i enquestes realitzades, en total han participat al voltant de 500 joves de Deltebre. El període de participació va ser del 31 d’octubre fins al 20 de novembre. 

Com va poder participar la joventut? 

Taller participatiu al Centre Fluvial del Delta: es va portar a terme un taller per a la joventut del municipi sota el nom ” Fem lo vermut i digues la teua“. En primer lloc es va explicar la finalitat del Pla Local de Joventut juntament amb les ganes d’assolir nous reptes cobrint les demandes dels joves. La dinàmica consistia en posicionar-se, per grups, sota el nom d’una gran responsabilitat (empresa inversora, administració pública, ONG…) i a partir d’aquí desenvolupar diferents idees a portar a terme per a la joventut. Aquestes idees s’exposaven a tota la resta per poder rebre aportacions i després es situaven al damunt d’un mapa de Deltebre per una major visualització de la ubicació. Això va portar a una pausa amb vermut, per clarificar idees i més tard, una taula d’experiències amb joves referents del municipi va portar debatre diferents temes anteriors i també noves propostes que van sorgir.

Taller participatiu a l’Institut de Deltebre: es va portar a terme un taller on encapçalava el nom de “Volem fer coses amb tu”. Representat físicament per dos murals completament idèntics, però en diferents punts del centre per així poder arribar millor al jovent, on es visualitzaven 4 títols: salut i sexualitat; oci, lleure i cultura; habitatge i estudis i formació. Després d’una explicació classe per classe de la seva fi i objectius, vam acompanyar a alguna de les classes a realitzar el taller, apuntant en pòsits de diferents mesures i colors unes propostes que els hi vingués de gust per a la millora de l’oferta juvenil en quant a tots els àmbits que hem anomenat anteriorment, i després l’ubicaven baix de la cartolina amb el títol més adequat. Passats uns dies, es van recollir les propostes.

Enquestes: es va realitzar una enquesta telemàtica per conèixer les preferències de la joventut, com també per efectuar un estudi de la realitat actual del jovent de Deltebre. 

Resultats del procés de participació