El govern de l’Ajuntament de Deltebre ha presentat els resultats del període d’exposició pública del POUM. Així, durant els tres mesos d’exposició, del 17 de juliol fins al passat 20 d’octubre, s’han presentat 410 al·legacions, una xifra molt inferior si la comparem amb el POUM fallit de 2007, on es van presentar 6.217 al·legacions.
Cal esmentar que el contingut de varies d’aquestes al·legacions està repetit i alguns titulars n’han presentat vàries, tot i que s’ha computat en al·legacions diferents. Per a l’alcalde de Deltebre, Luís Soler, aquest número d’al·legacions “és resultat de confeccionar un POUM, carrer per carrer durant dos anys, per detectar i solucionar els problemes urbanístics de la ciutadania i per dibuixar el Deltebre futur dels propers 30 anys”.
Totes aquestes al·legacions es trametran al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, els encarregats de la redacció del POUM, per tal d’analitzar-les i valorar-les. Soler ha afegit que “una vegada amb aquest procés finalitzat, donarem resposta als veïns i veïnes que ens han presentat el seu suggeriment”. En tot cas, no s’ha marcat una data estimada de contestació ni tampoc una data d’aprovació final del POUM una vegada s’hagin valorat totes les al·legacions.
Un POUM amb participació ciutadana
En la confecció del POUM, l’alcalde ha posat en valor el procés de participació ciutadana. Prèviament, al moment de la seva redacció, van participar al voltant de 400 persones i les aportacions de la ciutadania s’han inclòs, en la mesura del possible atenent a la legalitat urbanística, al redactat inicial del POUM. Entre aquestes accions destaquen les reunions per sectors i nuclis, enquestes, suggeriments web, atenció telefònica i un estand a la DeltaFira.
Però, més enllà d’aquest procés, des del govern municipal, i en la línia d’elaborar un document més inclusiu i facilitar la participació de la ciutadania, també es va allargar el període d’exposició pública del planejament urbanístic. Així, si bé la normativa estableix que hi ha d’haver-hi una exposició de 30 dies, des del govern municipal es va optar des del primer moment per allargar aquesta atenció durant tres mesos. A tot això se li ha d’afegir les diferents reunions que s’han realitzat amb sectors, nuclis i zones d’actuacions específiques.
Per a l’alcalde, aquesta és una mostra més de “la clara voluntat del govern municipal de presentar un planejament urbanístic que compti amb les aportacions de la ciutadania i amb l’aposta decidida de fer participar als veïns i veïnes en tots aquells assumptes estratègics que ajuden a dibuixar el Deltebre del futur”. En total, durant aquests tres mesos, s’han efectuat més de 4.500 consultes a l’Oficina d’Atenció del POUM i 1.900 hores invertides en atenció ciutadana per part de l’equip tècnic i govern municipal.
A banda del propi treball de camp i de la participació ciutadana, el govern municipal també s’ha reunit diferents vegades amb els grups municipals a l’oposició i els tècnics locals, ja sigui col·lectivament o individualment, per tractar el nou planejament urbanístic i per atendre els suggeriments proposats per millorar la proposta de POUM.
Un POUM per construir el Deltebre Futur
Més enllà del microurbanisme, és a dir, solucionar els problemes urbanístics de la ciutadania, el POUM de Deltebre també s’ha elaborat en diferents eixos per construir el Deltebre del futur com és el cas del desenvolupament social i econòmic de Deltebre posant en valor la condició de capitalitat del Delta de l’Ebre. Així, s’aposta per enfortir, en criteris de sostenibilitat, totes aquelles zones que permetin l’impuls econòmic del municipi com és el cas, per exemple, del polígon industrial, el port de Deltebre, el nucli de Riumar i també els terrenys ubicats sota el pont Lo Passador.
Al mateix temps, el POUM també vol dotar el municipi d’una àmplia xarxa d’espais verds i equipaments públics per tal de crear punts de trobada entre la ciutadania, així com també millorar la gestió urbanística de les noves zones de la trama urbana, i definir els límits de les àrees urbanes posant en valor la història del municipi, un paisatge verd i la façana fluvial.
Cal recordar que aquest POUM ha estat redactat pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya de manera que no ha suposat cap cost per a l’Ajuntament de Deltebre. Un estalvi per a la hisenda municipal del voltant de 400.000€ si tenim en compte el pressupost de redacció del POUM fallit de 2007.